Sivut

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Mikä ihmeen Planner -osa 2


Tällä kertaa Sadun näkemyksiä asiasta:
Planner -askarteluun törmäsin kolmisen vuotta sitten Pinterest sivustolla, kun etsin inspiraatio skräppisivujen tekemiseen. Homman visuaalisuus miellytti ja lyhyen pohdinnan jälkeen olin valmis kokeilemaan hommaa itsekin. Olen aina käyttänyt paperikalenteria, koska olen aika visuaalinen ihminen, hahmotan ajankäyttöni paremmin silloin kun se on konkreettisesti nähtävillä eikä älypuhelimien sovelluksissa. Kalenterin tuunailun aloittaminen oli oikeastaan aika luonnollinen askartelun muoto kaltaiselleni paperiaskartelijalle, paljon oli jo tarvikkeita valmiina. Tuohon aikaan Suomesta ei juurikaan harrastajia löytynyt, tai ei ainakaan tuolta sosiaalisesta mediasta. Moni on ehkä tehnyt tätä omissa oloissaan tiedostamatta oikeaksi "jutuksi".  Ihmettelinkin kovasti, miten mukaan kukaan suomalainen ei tällaista tee. 

Käytin paljon aikaa englanninkielisllä sivustoilla, että sain kiinni jutun ideasta ja tietäisin minkälaisen plannerin haluan. Onnistuin löytämään myös pari muuta suomalaista, jotka jakoivat tämän hupsun intohimoni. Netin ihmeellisessä maailmassa ietotulva oli valtava ja samalla kasvoi ahneus saada kaikki-mulle-heti. Lopulta hankin ensimmäisen plannerini, Filofax Dominon ja aloitin kokeilemaan olisiko planner -askartelu todella mun juttu. 

Ja olihan se! Muistan asiat paremmin kun tuunailen niitä planneriin, ja onhan tämä niin ihanaa, hauskaa ja rentouttavaa. Se mistä tässä jutussa oikeastaan on kyse, on lyhyesti sanottuna siitä että jokainen tuunaa kalenterinsa haluamallaan tavalla persoonallisen näköiseksi. Oikeaa tai väärää tapaa ei ole, tyylejä ja tapoja on yhtä paljon kuin on harrastajiakin. Lukuisista planner vaihtoehdoista myös jokainen löytää varmasti sen itselleen sopivimman. Sen lisäksi että on kyse ihanasta, luovasta harrastuksesta, on kyse myös käytännöllisyydestä. 


Kalentereihin tai plannereihin saa paljon organisoitua omaa elämää ja siihen liittyviä asioita. Oma arkeni voi olla hieman kaaottista kolmivuorotyön, kodin ja harrastusten keskellä, asiat unohtuvat helposti ja listaa tekemättömistä hommista kertyy. Asioiden listaaminen esim. viikottaisiksi to do -listoiksi auttaa poistamaan stressiä, kun näkee miten hommat etenee ja priorisointi on helpompaa. Lisäksi mukana kulkee muistiinpanot, terveystiedot, harrastukseen liittyvät jutut jne. Kaikki on aina mukana ja yksissä kansissa. Tottakai plannerin mukana pitää kuljettaa myös pieni määrä washiteippiä. Project Life -kortteja, sticky notes -lappuja ja tarroja sekä kaikkea muuta tuunailuun sopivaa. Kalenteria on yllättävän helppo tuunata myös "tien päällä" joten aina pitää olla varustautunut asiaan kuuluvalla tavalla.
















Arjen kiireessä ei aina ehdi myöskään keskittymään rentouttavaan askarteluharrastukseen niin paljon kuin haluaisi, joten tämä on myös sitä aukkoa paikkaava tapa rentoutua. Esimerkiksi yhden viikkoaukeaman koristelemiseen ei mene aikaa kauan, eli kiireen keskelläkin sen puolisen tuntia pystyy varastamaan sieltä täältä. Myöhemmin voi vielä tehdä aukeamiin täydennyksiä. Omista mieltymyksistä on kiinni myös se, miten paljon haluaa planneriaan tuunata. Monet tekevät planneriin kaiken itse, kalenterisivuista välilehtiin. Itse tykkään käyttää valmiita kalenterisivuja, mutta kaiken muun teenkin sitten itse, välilehdet, koristesivut, klemmareita... ja jos ei ihan täydellistä planneria löydy mistään, voi sellaisen tehdä ihan alusta asti itse esim. skräppipapereista, leimailemalla yms. Se tässä ehkä onkin parasta, kun rajoja ei ole ja luovuus sallitaan. 
Kuten aikaisemmin kirjoitin, on tämä planner -askartelu ollut suhteellisen yksinäistä puuhaa monta vuotta. Suomesta ei juurikaan harrastajia vielä parivuotta sitten löytynyt, tai ei ainakaan tuolta sosiaalisesta mediasta. Kaikki on ehkä tehnyt tätä omissa oloissaan tiedostamatta oikeaksi "jutuksi".  Se että viimeisen puolen vuoden aikana tämä harrastus on muuttunut myös sosiaaliseksi jutuksi tuon Planner Lovers Finland yhteisön kautta, on huikea juttu! Toisilta harrastajilta saa parhaat vinkit ja ideat, lisäksi voi jakaa käyttökokemuksia erityylisistä plannereista ja tuunaukseen soveltuvista matskuista. Kesällä tulossa myös isompi, koko Suomen yhteinen planner -viikonloppu, on mukava päästä tapaamaan muitakin harrastajia, vaihtamaan kokemuksia ja ehkä jopa hiplailemaan muiden plannereita!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti